* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

21 Ιουλίου 2016

O OHE «ανησυχεί» για την πρωτοφανή ζέστη του 2016

O OHE  «ανησυχεί» για την πρωτοφανή ζέστη του 2016
Οι πάγοι της Αρκτικής άρχισαν φέτος να λιώνουν νωρίτερα από το κανονικό (Πηγή: NASA/Goddard/Operation IceBridge) 

Γενεύη
Το 2016 πιθανότατα θα αποδειχθεί το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν φθάσει σε νέα ύψη, τροφοδοτώντας περαιτέρω την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).

Ο Ιούνιος ήταν ο 14ος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης στην ξηρά και στους ωκεανούς, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η μέση θερμοκρασία τους πρώτους έξι μήνες του 2016 ήταν κατά 1,3 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή στα τέλη του 19ου αιώνα, επιβεβαιώνουν στοιχεία της NASA και της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
«Η ζέστη ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Αρκτική, με αποτέλεσμα να αρχίσει πολύ νωρίς το ετήσιο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής» ανέφερε o WMO.

Ο Ντέιβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Προγράμματος Κλιματικής Έρευνας του ΠΜΟ, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Αυτό που είδαμε το πρώτο εξάμηνο μήνες του 2016 είναι πραγματικά πολύ ανησυχητικό».

«Πιστεύαμε ότι θα περνούσαν αρκετά χρόνια μέχρι να αυξηθεί έτσι η θερμοκρασία. Όμως δεν έχουμε τόσο χρόνο όσο πιστεύαμε» πρόσθεσε.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αποδίδονται εν μέρει στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο εκδηλώθηκε πέρυσι και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Όμως ο κύριος παράγοντας είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του οποίου τα επίπεδα ξεπερνούν φέτος τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο.

Ο WMO απηύθυνε έκκληση να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο. Στόχος είναι να περιοριστεί κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. 



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου