* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

30 Απριλίου 2015

Κίνδυνος! Δώδεκα τροφές που δεν πρέπει να μπουν σε φούρνο μικροκυμάτων

 
Ιδού τα φαγητά που πρέπει να αποφύγετε και το γιατί;

Αυγά: Μην βράζετε αυγά με το τσόφλι τους σε φούρνους μικροκυμάτων. Υπάρχει κίνδυνος έκρηξής τους και πρόκληση εγκαυμάτων στα μάτια.

Καυτερές Πιπεριές: Η καψαϊκίνη που περιέχουν εξατμίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες προκαλώντας μια πολύ δυσάρεστη μυρωδιά.

Μεταλλικά αντικείμενα: Ακόμη και το αλουμινόχαρτο μπορεί να προκαλέσει φωτιά στο φούρνο μικροκυμάτων.

Μητρικό γάλα: Όχι μόνο δεν θα ζεσταθεί ομοιόμορφα, αλλά, σύμφωνα με έρευνες, ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει κάποιες από τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το ανοσοποιητικό του μωρού, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μπρόκολο: Το μπρόκολο θα χάσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Φρούτα: Κάποια φρούτα μπορεί να αντέχουν τη θερμότητα, αλλά όχι όλα. Τα σταφύλια, για παράδειγμα, θα «σκάσουν» και οι σταφίδες θα αρχίσουν να «καπνίζουν». Χρειάζεται προσοχή και γενικότερα αποφύγετέ το.

Κόκκινη σάλτσα χωρίς καπάκι: Θέλετε να δείτε τη σάλτσα (όλη ή την περισσότερη) να εγκαταλείπει το πιάτο και να... εκτοξεύεται στα τοιχώματα του φούρνου; Μην το δοκιμάσετε, εκτός κι αν ψάχνετε αφορμή να καθαρίζετε το φούρνο σας.

Κατεψυγμένο κρέας: Είναι από δύσκολο έως αδύνατο να το αποψύξετε στο φούρνο μικροκυμάτων διότι τα πιο λεπτά άκρα ζεσταίνονται, ενώ το μεσαίο κομμάτι του, το πιο παχύ, παραμένει παγωμένο. Ο πιο ασφαλής τρόπος να ξεπαγώσει το κρέας σας, είναι να το αφήσετε ένα βράδυ στην ψύξη, σύμφωνα με τους ειδικούς τροφίμων.

Χάρτινες τσάντες: Απαγορεύονται δια ροπάλου. Εκτός του ότι εκπέμουν τοξικές αναθυμιάσεις, είναι πιθανόν να πριοκαλέσουν πυρκαγιά.

Φαγητό σε πλαστικά τάπερ: Ακόμα κι όταν αναγράφεται BPA-free (σημειωτέον, το χημικό του πλαστικού τάπερ που απελευθερώνεται από τη θερμότητα και εισχωρεί στο φαγητό), καλό θα είναι να αποφύγετε να τοποθετείτε πλαστικά τάπερ στο φούρνο μικροκυμάτων. Τοποθετείστε το σε πιάτο, λοιπόν, για να είστε ήσυχοι ότι θα φάτε χωρίς κίνδυνο.

Ψωμί: Βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων μόνο αν θέλετε να το δείτε... μπαγιάτικο σε χρόνο - ρεκόρ. Δεν το φρυγανίζει, το καταστρέφει.

Τίποτα: Όσο επικίνδυνο είναι να βάζετε κάποιες λάθος τροφές στο φούρνο σας, άλλο τόσο είναι να μη βάλετε τίποτα. Αν ανάψετε το φούρνο σας αφήνοντας το εσωτερικό του άδειο, μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή ζημιά. Λόγω του ότι δεν υπάρχει κάτι να απορροφήσει τα μικροκύματα, καταλήγει να τα απορροφά η λυχνία magnetron –αυτό που θέτει το φούρνο σε λειτουργία- με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο φούρνος.


Είναι o φούρνος μικροκυμάτων καρκινογόνος;
Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων προκαλεί καρκίνο. Τι θεωρούν επικίνδυνο;  

Την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων και εισχωρεί στις τροφές ζεσταίνοντές τις σε χρόνο-ρεκόρ. 
Aυτού του είδους η ακτινοβολία, ωστόσο,δεν είναι ραδιενεργός, σε αντίθεση με τις ακτίνες X, που είναι ραδιενεργές. 
Tα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές εξαλλαγές, λόγω ακριβώς αυτής της πολύ υψηλότερης ενέργειας. 
Σύμφωνα με τους φυσικούς, όσον αφορά στις επιπτώσεις των μικροκυμάτων πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. 
Mε τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν καρκίνο. Παρ' όλα αυτά, είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροές σε περίπτωση που η πόρτα του φούρνου δεν έχει σφραγίσει τελείως ή είναι χαλασμένη, ή ακόμα από φθορά ή και γήρανση του γυαλιού. 
Καλύτερα, λοιπόν, να μη χρησιμοποιείτε το φούρνο προτού επισκευάσετε την πόρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου