* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

17 Σεπτεμβρίου 2014

Τα 4 σενάρια για τον «ένοικο» του τάφου της Αμφίπολης


Μπορεί η ανασκαφή από την περασμένη Παρασκευή και μετά να προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στον τρίτο θάλαμο του τύμβου Καστά, ωστόσο, η σεναριολογία για το ποιος ή ποιοι είναι οι ένοικοί του δεν σταματά.

Η... ονοματολογία για τους πιθανούς ενοίκους από την πρώτη στιγμή που τα φώτα στράφηκαν στην Αμφίπολη δίνει και παίρνει. Στο χορό των σεναρίων και οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι βασιζόμενοι στα ιστορικά δεδομένα της τότε εποχής προβάλλουν τις δικές τους εικασίες για τους πιθανούς ενοίκους του τάφου στηριζόμενοι ο καθένας στα δικά του επιχειρήματα.

Αλλα από τα σενάρια αυτά είναι  πολύ... φιλόδοξα (υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι μπορεί να βρίσκεται εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος, σενάριο που εξασθενεί όσο περνά ο καιρός, με μόνο τον ιστορικό Σαράντο Καργάκο να επιμένει σε αυτό) και άλλα εντελώς... απαισιόδοξα, καθώς διακινείται και το σενάριο ο τύμβος να είναι ένα κενοτάφιο, ή ένα μνημείο που χτίστηκε προς τιμήν κάποιου νεκρού και συγκεκριμένα του Μέγα Αλέξανδρου, χωρίς, όμως να ετάφη εκεί.

Πάντως, καθώς περνά ο καιρός η λίστα των πιθανών ενοίκων του τύμβου μικραίνει, με τους αρχαιολόγους, Ελληνες και ξένους, να φωτογραφίζουν πέντε ιστορικά πρόσωπα. 


Συγκεκριμένα,  φαβορί θεωρούνται ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος, η αδερφή του Μακεδόνα βασιλιά Κλεοπάτρα, η μητέρα του Ολυμπιάδα και η σύζυγός του Ρωξάνη η οποία όμως, σύμφωνα με το σενάριο που διακινείται είναι πιθανό να έχει ταφεί εκεί μαζί με τον γιο της Αλέξανδρο τον Δ'.
 
  • Η οικογένεια του Νεάρχου εγκαταστάθηκε στην Αμφίπολη όταν εκείνος ήταν ακόμη παιδί. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Καργάκο,  θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της πόλης, προς τιμήν του οποίου θα μπορούσε να είχε χτιστεί ένας τόσο μεγαλοπρεπής τύμβος. Επιπλέον ο Νέαρχος δεν ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας και γι' αυτό δεν θα μπορούσε να ταφεί στις Αιγές / Βεργίνα.
  • Οσον αφορά την αδελφή του Μ. Αλέξανδρου, Κλεοπάτρα, η οποία δολοφονήθηκε το 309 π.Χ. - πιθανόν στην Αμφίπολη, θα μπορούσε να έχει ταφεί στον συγκεκριμένο τύμβο αλλά λόγω του ότι ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας παραμένει σε ισχύ το σενάριο να έχει ταφεί και στις Αιγές / Βεργίνα.
  • Το σενάριο στον μεγαλοπρεπή τύμβο να βρίσκεται η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου διακινείται ιδιαίτερα τελευταία, με τον διεθνούς φήμης αιγυπτιολόγο Αντριου Τσανγκ να το προβάλλει ως το πιο πιθανό σενάριο.
  • Τέλος, όσον αφορά την σύζυγο του Αλέξανδρου, Ρωξάνη δεν είχε βασιλικό μακεδονικό αίμα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα θαβόταν στις Αιγές/ Βεργίνα και επομένως ίσως να έχει θαφτεί κοντά στην Αμφίπολη. Όσο για τον γιο της, ίσως να θάφτηκε με τη μητέρα του, ίσως στις Αιγές/ Βεργίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου