* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

24 Μαρτίου 2013

Πέντε διάσημοι που έχασαν όλη την περιουσία τους!

Πέντε περιπτώσεις διασήμων που σπατάλησαν τα λεφτά τους σε ανέσεις, επιπόλαιες επενδύσεις και βρέθηκαν με ένα στρογγυλό μηδενικό στο λογαριασμό τους.




5. Tόμας Τζέφερσον



Μπορεί ο Τόμας Τζέφερσον να είναι ένα από τα είδωλα της Αμερικής, αλλά ως Πρόεδρος ήταν ίσως ο πιο σπάταλος.Ο Τζέφερσον κληρονόμησε από τον πατέρα του μια τεράστια έκταση γης (10 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα!) και 30 σκλάβους. Όταν έγινε Πρόεδρος κέρδιζε σε σημερινά χρήματα περίπου 307 χιλιάδες δολάρια το χρόνο για τα οκτώ έτη προεδρίας του- συν όλα τα έξτρα λεφτά που μάζευε από δω κι από κει. Παρόλα αυτά, τα έχασε όλα.

Μόνο για την αδυναμία του στο κρασί χάλασε 120 χιλιάδες, αφού συνήθιζε να αγοράζει 382 μπουκάλια το μήνα. Αλλά τα περισσότερα λεφτά του τα «έφαγε» το Μοντιτσέλο, η έπαυλη του, που έκανε να χτιστεί 40 ολόκληρα χρόνια. Το σπίτι ήταν 1.021 τετραγωνικά μέτρα, είχε 43 δωμάτια και είχε τοποθετήσει ειδικά μικρά ασανσέρ για να μεταφέρεται το κρασί από το κελάρι κατευθείαν στο τραπέζι! Και μιλώντας για κελάρια, είχε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου φύλαγε τις μπύρες που έφτιαχνε ο ίδιος! Η κουζίνα ήταν φτιαγμένη εξ’ολοκλήρου από υλικά που έφερε από την Γαλλία –στην εποχή του δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα.

Τα χρέη του έτρεχαν και όταν πέθανε δεν είχε καταφέρει να ξεχρεώσει. Ο κληρονόμος της έπαυλης κληρονόμησε μαζί με όλα τ’ άλλα και τα χρέη του που έφταναν το ένα με δύο εκατομμύρια δολάρια.

4. Κιμ Μπάσιντζερ




Τα χρήματα που είχε κερδίσει η Κιμ Μπάσιτζερ όσο μεσουρανούσε στο Χόλιγουντ την δεκαετία του 80, ήταν τόσα όσα χρειάζονταν για να της εξασφαλίσουν μια άνετη και πλούσια ζωή. Δεν θα μπορούσε να τα χαλάσει, παρά μόνο αν έκανε εντελώς ηλίθιες κινήσεις. Και τις έκανε.

Τι πιο χαζό και επιπόλαιο μπορεί να κάνει κάποιος με φουσκωμένο τραπεζικό λογαριασμό; Η Κιμ θεώρησε καλή κίνηση να αγοράσει την πόλη Μπράσελτον στην Τζόρτζια για 20 εκατομμύρια! Ήθελε να την μετατρέψει σε τουριστικό προορισμό, αλλά όπως φάνηκε η πόλη των 1206 κατοίκων δεν έγινε ποτέ το νέο Λας Βέγκας.

Το τελικό χτύπημα ήταν όταν έσπασε το συμβόλαιο που είχε για να πρωταγωνιστήσει στο… επικό Boxing Helena, και αναγκάστηκε να πληρώσει 8 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από αυτό, αναγκάστηκε και αυτή να κηρύξει επίσημα πτώχευση.

3. Μαρκ Τουέιν



Ακόμα και πριν εξελιχθεί σε πετυχημένο συγγραφέα, ο Μάρκ Τουέιν δούλευε ως καπετάνιος σε ποταμόπλοιο, πολύ καλή δουλειά για την εποχή του. Ο Τουέιν τότε κέρδιζε 250 δολάρια το μήνα, σαν να βγάζει σήμερα σχεδόν 155 χιλιάδες το χρόνο! Μετά από κάποια χρόνια εξέδωσε τα πρώτα του βιβλία και τα λεφτά άρχισαν να βγαίνουν με τη σέσουλα. Τι μπορούσε να πάει στραβά;

Ο Τουέιν είχε μια μανία με τις εφευρέσεις. Έδωσε απίστευτα ποσά, πάνω από 5 εκατομμύρια, για να ενισχύσει και να χρηματοδοτήσει νέες εφευρέσεις και τα άλλα τα σκόρπαγε στον τζόγο. Σε ένα γράμμα στον διευθυντή του εκδοτικού οίκου που ανήκε έγραψε: «Δεν μου έχει μείνει ούτε σεντς».

2. MC Hammer




Η μεγάλη απήχηση που είχε ο ράπερ MC Hammer στους νέους την δεκαετία του 90, του απέφερε πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη. Είχε καταφέρει να πουλήσει πάνω από 17 εκατομμύρια άλμπουμ και οι συναυλίες του ήταν πάντα κατάμεστες. Μόνο που τελικά έπεσε κι αυτός θύμα των υπερβολικών… ανέσεων.

Το τουρ του για την προώθηση του άλμπουμ του «2 Legit 2 Quit» απαιτούσε τόσο μεγάλα έξοδα παραγωγής που ακόμα κι αν πουλούσε τρία εκατομμύρια εισιτήρια δεν θα καλυπτόταν το κόστος του. Ακόμα, είχε στην υπηρεσία του 200 άτομα που μαζί αμείβονταν 6.8 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Θα τα είχε βγάλει πέρα αν δεν αγόραζε την έπαυλη του στο Σαν Φρανσίσκο, αξίας 20 εκατομμυρίων.

Το σπίτι του ήταν πάνω από 3 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, με ιταλικά μάρμαρα, αίθουσα μπόουλινγκ, στούντιο ηχογράφησης, σινεμά 33 θέσεων, δύο πισίνες, γήπεδο του τένις, γκαράζ που χωρούσε 17 αυτοκίνητα και μια χρυσή… τουαλέτα! Τον Απρίλιο του 1996 ο MC Hammer κήρυξε πτώχευση, αφού έφτασε να χρωστάει 13 εκατομμύρια δολάρια!

1. Μάικ Τάισον



Σε ηλικία 21 ετών είχε κατακτήσει τον κόσμο. Είχε το δικαίωμα να ζητάει 30 εκατομμύρια για έναν αγώνα και σταδιακά η περιουσία του έφτασε τα 300 εκατομμύρια δολάρια! Όταν έχεις τόσα λεφτά, πως γίνεται να τα ξοδέψεις όλα και στο τέλος να κηρύξεις πτώχευση; Κι όμως όλα γίνονται.

Παρόλα τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε και μια καταδίκη για βιασμό το 1992, ο Μάικ Τάισον δεν υπέκυψε γιατί είχε το προσωπικό του χρηματοκιβώτιο όπου βουτούσε και αισθανόταν καλύτερα. Μόνο που αυτό δεν διήρκησε πολύ.

Αυτό είναι λογικό όταν παίρνεις σαν κατοικίδια δύο τίγρεις που κοστίζουν 12 χιλιάδες δολάρια το μήνα για να τις ταΐσεις και να τις φροντίσεις.

Αυτό είναι λογικό όταν αγοράζεις Harley που φτιάχτηκαν ειδικά για εσένα. Αυτό είναι λογικό όταν στη συλλογή σου έχεις δεκάδες Μπέντλεϊ, Φεράρι και Ρολς Ρόις –έξι από τις οποίες χαρίζεις στα φιλαράκια σου. Αυτό είναι λογικό όταν έχεις χαλάσει μισό εκατομμύριο για να ικανοποιήσεις τις ερωτικές ορέξεις σου.

Αυτό όμως που έφερε τα οικονομικά του Τάισον στη χείριστη κατάσταση είναι η απόφαση του να ανοίξει ένα εκτροφείο περιστεριών, όπου έφερε 350 είδη πουλιών απ’ όλο τον κόσμο, τα οποία φυσικά χρυσοπλήρωσε. Το 2003 ο Μάικ Τάισον χρωστούσε στην εφορία και σε άλλους δανειστές το ποσό των 10,2 εκατομμυρίων και κήρυξε πτώχευση. Και όμως, γίνεται να χαλάσεις 300 εκατομμύρια σε μια ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου