* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

14 Οκτωβρίου 2012

Ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου: τι είναι και γιατί την κάνουμε;


Με την πάροδο του χρόνου, με πολλά σβήσε-γράψε στο σκληρό δίσκο(κι όχι απαραίτητα εμείς πάντα, αλλά το λειτουργικό μας σύστημα) ο σκληρός μας δίσκος σταδιακά κατακερματίζεται.

Τι εννοούμε λέγοντας "κατακερματίζεται"; 

Πολύ απλά, ότι τα δεδομένα πχ ενός προγράμματος, αντί για να βρίσκονται όλα σε ένα σημείο του σκληρού μας δίσκου, βρίσκονται μικρά κομματάκια εδώ κι εκεί.

Πως συνέβη αυτό; 

Πολύ απλά, σβήνοντας κάποια αρχειάκια, δημιουργήσαμε μικρά κενά μέσα στο σκληρό μας δίσκο, σε μέρη όπου τριγύρω τους υπάρχουν και πολλά άλλα δεδομένα (κι όχι ελεύθερος χώρος).

Έτσι, όταν βάζουμε ένα καινούριο αρχείο, αυτά τα μικρά κενά (που μπορεί να είναι διάσκορπα εδώ κι εκεί) καλύπτονται από "κομμάτια" του καινούριου αρχείου μας, κάνοντας έτσι το αρχείο μας να είναι σπασμένο σε πολλά κομματάκια εδώ κι εκεί.
Έτσι έχουμε κατακερματισμό και ο σκληρός δίσκος χρειάζεται ανασυγκρότηση!
Τι είναι η ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου;

Η ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου είναι ουσιαστικά μια διαδικασία "συμμαζέματος".

Δηλαδή πολύ απλά ανασυγκρότηση είναι η διαδικασία κατά την οποία τέτοια μικρά "σπασμένα" δεδομένα, συγκεντρώνονται σε έναν ενιαίο χώρο ώστε πχ όλα τα κομμάτια ενός κατακερματισμένου αρχείου, να μην είναι σε διαφορετικά σημεία του σκληρού δίσκου, αλλά μαζεμένα σε ένα.

Έτσι μετά την ανασυγκρότηση, όλα αυτά τα κατακερματισμένα δεδομένα των αρχείων μας, βρίσκονται το καθένα ξεχωριστά, συγκεντρωμένα σε έναν ενιαίο χώρο κι όχι "λίγο εδώ και λίγο εκεί".
Γιατί να κάνω ανασυγκρότηση;

Ένα πολύ λογικό ερώτημα. Θα πρέπει να κάνουμε ανασυγκρότηση ώστε να μην "κουράζουμε" το σκληρό μας δίσκο να ανατρέχει σε διάφορα σημεία του δίσκου κάθε φορά, για να διαβάσει πχ ένα αρχείο.

Με την ανασυγκρότηση, δεν θα το κάνει αυτό. Θα ανατρέξει απλά σε ένα σημείο, όπου εκεί θα είναι συγκεντρωμένα τα δεδομένα πχ του αρχείου που ανοίγουμε.

Αυτό, βοηθάει στη μακροβιότητα του σκληρού μας δίσκου, στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος και φυσικά, στην ταχύτητα!

Όσο λιγότερο κατακερματισμένος είναι ο δίσκος, τόσο μεγαλύτερη και η ταχύτητα, μιας και γλυτώνουμε τους ενδιάμεσους χρόνους του "περα δώθε" για την ανακτηση των δεδομένων πχ ενός αρχείου ή προγράμματος που ανοίγουμε!

Πλέον στους καινούριους σκληρούς δίσκους ssd η ανασυγκρότηση δεν είναι απαραίτητη και για την ακρίβεια δεν θα πρέπει να γίνεται σε τέτοιους δίσκους.

Όλα αυτά, λόγω διαφορετικής τεχνολογίας σε σχέση με τους παλιότερους μηχανικούς.

Έτσι λοιπόν η ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου είναι απαραίτητη για να είναι το σύστημά μας πιο γρήγορο και για την καλύτερη "υγεία" του υπολογιστή μας.

Ευχαριστούμε το coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου