* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

12 Σεπτεμβρίου 2012

Τι είναι το home cinema με ηχεία 5.1;

Αρχικά να αναφέρουμε ότι τα ηχεία 5.1 λειτουργούνε σωστά σε ταινίες DVD ή Blu-ray όπου ο ήχος είναι απομονωμένος στα κανάλια που πρέπει, ώστε να αναπαραχθεί ο καθένας μόνο από το ηχείο που πρέπει. 
Τώρα, τα ηχεία 5.1 αποτελούνται στην ουσία από συνολικά 6 ηχεία, όπου το κάθε ηχείο συνδέεται και σε ένα ξεχωριστό κανάλι στο home cinema, αναπαράγοντας στην ουσία ήχο αποκλειστικά που του δίνει το ένα από τα έξι κανάλια. 

Το 5.1 σημαίνει 5 ηχεία κανονικά και 1 ηχείο χαμηλών συχνοτήτων (το γνωστό subwoofer). Για παράδειγμα σε home cinema 9.2, υπάρχουν 9 ηχεία και 2 subwoofers. 
Σε ένα τέτοιο σύστημα, έχουμε στην ουσία 
3 διαφορετικών τύπων ηχεία: 
1 subwoofer 
1 κεντρικό ηχείο 
4 δορυφόρους (στις "γωνίες": 2 για μπροστά, 2 για πίσω) 
πληροφοριακά: ανάλογα με την περίπτωση, το 1 κεντρικό μπορεί να είναι και ακριβώς ίδιο με τους 4 δορυφόρους 

Τι αναπαράγει το subwoofer; Τοποθέτηση;
Το subwoofer αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες(τα μπάσα) και είναι έτσι κατασκευασμένο, ώστε να μπορεί να τις αναπαράγει σωστά. Το κανάλι στο οποίο είναι συνδεμένο, του στέλνει τις χαμηλές συχνότητες. 

Μπορούμε να τοποθετήσουμε το subwoofer οπουδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει κατευθυντικότητα προς το μέρος μας (να "κοιτάει" προς εμάς), μιας και οι συχνότητες τέτοιου τύπου, γίνονται εξίσου καλά αντιληπτές και από μακριά, ή ακόμα και με "αντανάκλαση" στον τοίχο. 
Μάλιστα, με αντανάκλαση στον τοίχο, δεν έχουμε "ξερό" μπάσο, αλλά πιο "μαλακό" και πολλές φορές είναι καλύτερα έτσι! 

Τι αναπαράγει το κεντρικό ηχείο; Τοποθέτηση;
Το κεντρικό ηχείο επιτελεί 2 ρόλους: 
1) αναπαράγει τις ομιλίες πιο έντονα, 
2) χρησιμοποιείται και σαν δορυφόρος 
Η τοποθέτησή του είναι καλό να γίνεται στο κέντρο και μπροστά και να "κοιτάει" προς εμάς. Για την ακρίβεια, το καλύτερο σημείο είναι κάτω από την τηλεόραση. 

Τι αναπαράγουν οι δορυφόροι; Τοποθέτηση;
Οι 4 δορυφόροι, αναπαράγουν ήχο που έχει να κάνει με το "αριστερά-δεξια-μπρος-πίσω". 
Για την ακρίβεια, ο αριστερά-μπρος δορυφόρος, θα αναπαράγει έντονο ήχο από κάτι που συμβαίνει στην ταινία μας και βρίσκεται μπροστά-αριστερά, ενώ ελάχιστο ήχο από κάτι που συμβαίνει πχ μπροστά-δεξιά. 

Αντίστοιχα και οι υπόλοιποι δορυφόροι. Έτσι, έχουμε έναν σχεδόν απομονωμένο ήχο για κάθε μεριά - για κάθε "γωνία", κι έτσι νιώθουμε την ταινία σαν πραγματικότητα! 
Για παράδειγμα αν ένα περιπολικό έρχεται από τα αριστερά προς τα δεξιά, όσο βρίσκεται αριστερά, η σειρήνα του θα ακούγεται έντονα από τα αριστερά ηχεία, όταν θα το δούμε στο κέντρο της τηλεόρασής μας, θα ακούγεται έντονα από το κεντρικό ηχείο (είπαμε, χρησιμεύει και σαν δορυφόρος) και όταν θα φύγει από τα δεξιά, θα ακούγεται έντονα από τους δεξιούς δορυφόρους. 

Το ίδιο συμβαίνει και για μπρος - πίσω. 
Έχουμε δηλαδή μία πολυδιάστατη αναπαράσταση του ήχου, βάσει των ερεθισμάτων της ταινίας, έτσι απλά! 

Τα ηχεία δορυφόροι, θα πρέπει και αυτά να "κοιτάνε προς τα εμάς" και να ισαπέχουνε όλα το ίδιο από εμάς. 

Σωστή τοποθέτηση των ηχείων του home cinema
Δεν αρκεί μόνο να αγοράσουμε ένα καλό home cinema, αλλά θα πρέπει να κάνουμε και σωστή τοποθέτηση των ηχείων ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. 
Ένα καλό παράδειγμα σωστής τοποθέτησης ηχείων, αναπαρίσταται στην παρακάτω εικόνα: 

Αν κάποιοι δορυφόροι βρίσκονται πιο μακριά μας και άλλοι πιο κοντά μας, ή αντίστοιχα αν κάποιοι δεν έχουν κατεύθυνση προς εμάς, τότε θα έχουμε θέμα. 
Αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά μας ή αυτοί που έχουν κατεύθυνση προς εμάς, θα ακούγονται πιο δυνατά, με αποτέλεσμα να υπερκαλύπτουν τους λάθος τοποθετημένους δορυφόρους κι έτσι να μην έχουμε τόσο καλή απόδοση ήχου 5.1. 

Γι’ αυτό λοιπόν είναι καλό πριν προβούμε σε αγορά home cinema, να μελετήσουμε λίγο το χώρο μας και αν είναι κατάλληλος, τότε να αγοράσουμε ένα home cinema με πολλά ηχεία. 
Τέλος να σημειώσουμε ότι αντίστοιχα πράγματα με τα 5.1, ισχύουν και για τα home cinema με ηχεία 7.1, 9.2, κλπ. Απλά σε αυτά, έχουμε πιο μεγάλη "απομόνωση" και ο κάθε δορυφόρος παράγει ακόμα πιο συγκεκριμένο έργο!

Ευχαριστούμε το coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου