* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

4 Οκτωβρίου 2011

Νόμπελ Ιατρικής στο "προσωπικό εμβόλιο"


Εδωσαν τη δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα και κατ' επέκταση άνοιξαν την πόρτα για την ανάπτυξης νέων μεθόδων πρόληψης και θεραπείας ασθενειών. Γι' αυτό τους το επίτευγμα ο Bruce Beutler, Jules A. Hoffmann και ο Ralph M. Steinman κέρδισαν το Νομπέλ Ιατρικής.

Σύμφωνα με την Επιτροπή των Νομπέλ, οι τρεις επιστήμονες είναι οι νικητές του Νομπέλ Ιατρικής ή Φυσιολογίας 2011 για σειρά ανακαλύψεων που είχε ως αποτέλεσμα την «έμφυτη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην αναγνώριση των εισβολέων που προκαλούν ασθένειες και τον τρόπο βελτίωσής του ώστε να τις αντιμετωπίζει», αναφέρει η Επιτροπή. Το μισό βραβείο απονέμεται εξ ημισείας στον Αμερικανό Bruce Beutler και στον Γάλλο Jules Hoffmann. Το άλλο μισό απονέμεται στον καναδικής καταγωγής Ralph Steinman, ο οποίος πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος την περασμένη την Παρασκευή, τρεις ημέρες πριν την ανακοίνωση της βράβευσής του αλλά η Επιτροπή δεν το γνώριζε.

Οι ανακαλύψεις που έκαναν οι τρεις επιστήμονες θα οδηγήσουν σύντομα στη δημιουργία νέων, «προσωπικών», εμβολίων, θα βελτιώσουν τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές αντιμετώπισης του καρκίνου, του νεανικού διαβήτη, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της χρόνιας φλεγμονής και άλλων ασθενειών. Μάλιστα, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, ορισμένες εφαρμογές βρίσκονται προ των θυρών. «Οι κλινικές μελέτες για εμβόλιο της ηπατίτιδας που έχει παρασκευαστεί με βάση αυτές τις ανακαλύψεις ολοκληρώθηκαν σήμερα», δήλωσε χθες ο Hans-Gustav Ljunggren, μέλος της Επιτροπής των Νομπέλ.

Ο Beutler και ο Hoffmann αναζητούσαν για χρόνια τους «κλειδοκράτορες» της ανοσοανταπόκρισης, δηλαδή τον τρόπο και τον λόγο που το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε κάποιους εισβολείς και σε άλλους όχι. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι υπάρχουν υποδοχείς πρωτεϊνών που μπορούν να αναγνωρίζουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς τη στιγμή που εισβάλλουν στον οργανισμό και να ενεργοποιούν την πρώτη γραμμή άμυνας, το επονομαζόμενο «σύστημα ενδογενούς ανοσίας». Δηλαδή, ο οργανισμός μας μπορεί να αντισταθεί και να καταπολεμήσει οργανισμούς που προκαλούν κάποιες ασθένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου